Τετάρτη, 26/09/2018
logo

Ιατροί ενταντίον φαρμακοποιών για “αντιποίηση επαγγέλματος”

Δημοσίευτηκε : Δευ, 12/06/2017

Σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η δυνατότητα των δεύτερων να χορηγούν άλλο σκεύασμα από εκείνο που αναγράφεται στη συνταγή.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον φαρμακοποιό να χορηγεί το φθηνότερο γενόσημο, αλλά οι αλλαγές προκαλούν συχνά την αντίδραση ασθενών και γιατρών, οι οποίοι κάνουν λόγο για “αντιποίηση επαγγέλματος”.

Χαρακτηριστική είναι η σφραγίδα με κόκκινα γράμματα που έθεσε γιατρός σε συνταγή που χορήγησε σε ασθενή του. Στη σφραγίδα αναφέρονται τα εξής:

“Προσοχή, η αλλαγή φαρμάκου συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινές ευθύνες (νόμος 1565/1939, άρθρο 112).

Απαντώντας στα περί “αντιποίησης” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανάρτησε στο facebook ένα σχόλιο, με τίτλο “Τι δεν καταλαβαίνουν;”:

“Αντιποίηση επαγγέλματος κάνει κάποιος που δρα και ενεργεί έξω από τα όρια που ορίζει το επάγγελμά του και επειδή η...'αντιποίηση' αφορούσε το επάγγελμα του ιατρού από τον φαρμακοποιό, οφείλω να καταθέσω την άποψή μου".

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι προνόμιο ενός προνομιούχου κλάδου, αλλά μιας υγειονομικής αλυσίδας που υπό κανονικές συνθήκες θά έπρεπε να συνεργάζεται μέσα σε όρια και σε πλαίσια αλληλοεκτίμησης:

"Εν προκειμένω, ο φαρμακοποιός δεν είναι και δεν μπορεί να έχει τον ρόλο του 'εκτελεσάκια συνταγών', ούτε του υπηρέτη επιθυμιών άλλων επιστημόνων στον χώρο της Υγείας.

Είναι επιστήμονας που έχει ως εργαλείο το φάρμακο και που οφείλει να δραστηριοποιείται με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή όσον αφορά την χρήση και διάθεση αυτού του κοινωνικού αγαθού.

Από την άλλη η ιατρική κοινότητα έχει αποκλειστική ευθύνη και ο ρόλος της ορίζεται στην διάγνωση και τον ορισμό της ασθένειας, καθώς και στην επιλογή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου για την αντιμετώπισή της”...

Ο κ. Λουράντος εκτιμά, πάντως, πως πρέπει να αποφεύγονται οι προστριβές και οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο κλάδων.

Πηγή: iatronet.gr


Ακολουθήστε μας

Εγγραφή στο newsletter