Τετάρτη, 26/09/2018
logo

Καμία έκπτωση στην πρόσβαση των παιδιών που χρήζουν θεραπείας Ειδικής Αγωγής

Δημοσίευτηκε : Δευ, 16/01/2017 - Συντάκτης : Δεληγιάννης Θεόδωρος Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας MSc

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Ν.4447/2016 (ΦΕΚ Α241/23.12.2016) ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να συμβασιοποιήσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον οργανισμό μεταξύ αυτών της Ειδικής Αγωγής, της παροχής Οπτικών Ειδών, του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού καθώς και των Ορθοπεδικών και Αναπνευστικών Ειδών μέχρι 1/01/2017.

Γράφει ο Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Δεληγιάννης Κ. Θεόδωρος

Ο ΕΟΠΥΥ σε ένα πρωτοφανές χρονοδιάγραμμα 7 ημερών (συμπεριλαμβανομένου των αργιών), χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ζήτησε από τους παρόχους την σύναψη συμβάσεων, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα νομικής τεκμηρίωσης και μεροληπτούν μονομερώς υπέρ του ΕΟΠΥΥ. 

Χαρακτηριστικό δε του ασφυκτικού χρόνου και του ανέφικτου της διαδικασίας είναι ότι με νεότερη ανακοίνωση του, ο οργανισμός έδωσε παράταση 28 ημερών για διαβούλευση και σύναψη συμβάσεων.

Η βία με την οποία προωθεί ο ΕΟΠΥΥ τη σχετική διαδικασία αφήνει έκθετους και ακάλυπτους όλους τους ασθενείς του οργανισμού και ειδικότερα τα παιδιά, που χρήζουν θεραπειών ειδικής αγωγής, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις προς τους προβληματισμούς που εκφράζουν οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών σχετικά με:

α) το κόστος που θα μετακυλιθεί στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
β) το δικαίωμα του γονέα να επιλέγει ελεύθερα θεραπευτή, καθώς οι επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί εξ αυτών δε θα προχωρήσουν σε σύμβαση με τον οργανισμό.
γ) το έλλειμμα σε δημόσιες δομές που θα μπορούσαν να καλύψουν τα παιδιά
δ) τη μείωση του χρόνου συνεδρίας της λογοθεραπείας σε 30 λεπτά
ε) τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των κέντρων ειδικής αγωγής μετά το «clow back» και το «rebate» στους γονείς
στ) τις καταγγελίες του οργανισμού περί «προκλητής ζήτησης» που θίγουν κυρίως τους γονείς στο σύνολο τους.

Είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά και οι γονείς τους, καθώς μιλάμε για περιπτώσεις παιδιών που κινούνται στο φάσμα του Αυτισμού, παιδιά με νοητική καθυστέρηση αλλά και παιδιά με πλήθος άλλων διαταραχών.

Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο είναι ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσει ώστε:

α) να δοθεί επιπλέον παράταση εφαρμογής του νόμου με στόχο την ουσιαστική διαβούλευση με τους παρόχους και κατ’ επέκταση την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στις θεραπείες τους.
β) να γίνει επανέλεγχος της χρηματοδότησης των υπηρεσιών ειδικής αγωγής όπως ορίζεται στο Ν4447/2016 για να μην μετακυλιθεί στο κόστος στους γονείς και
γ) να εξασφαλίσει ο Οργανισμός την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής σε όλα τα παιδιά που χρήζουν θεραπειών.

linkedin


Ακολουθήστε μας

Εγγραφή στο newsletter