Τετάρτη, 26/09/2018
logo

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία

Δημοσίευτηκε : Τετ, 28/06/2017

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία για τη σχέση τους με συγκεκριμένους γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και το ποσοστό των γενοσήμων που διαθέτουν στους ασφαλισμένους.

Ετσι, για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο θα προσδιορίζεται το ποσοστό των συσκευασιών φαρμάκων που διαθέτουν ανά φαρμακευτική εταιρεία. Εάν στη σύγκριση με τα υπόλοιπα φαρμακεία φανεί ότι έχει «προτίμηση» σε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας, θα τίθεται σε έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ.

Παρόμοια είναι και η διαδικασία σε σχέση με την εκτέλεση συνταγών συγκεκριμένων γιατρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «συνεργασία» γιατρών με φαρμακοποιούς για παράτυπη συνταγογράφηση φαρμάκων εν αγνοία των ασφαλισμένων είναι ένα από τα συνηθέστερα «ευρήματα» των ελέγχων της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι γι’ αυτό το κριτήριο θα λαμβάνεται υπόψη και η γεωγραφική θέση του φαρμακείου, καθώς θεωρείται φυσιολογικό εάν βρίσκεται απέναντι από ιατρείο κάποιου γιατρού να εκτελεί πολλές από τις συνταγές του.

Αναφορικά με τα γενόσημα, σε κάθε φαρμακείο προσδιορίζεται το ποσοστό της αξίας πώλησης γενοσήμων σε σχέση με τη συνολική αξία πώλησης των φαρμάκων. Σε έλεγχο της συνταγογράφησης υποβάλλονται τα ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά πώλησης γενοσήμων (1% των χαμηλότερων ποσοστών πώλησης γενοσήμων).

Πηγή: kathimerini.gr


Ακολουθήστε μας

Εγγραφή στο newsletter