Τετάρτη, 26/09/2018
logo

ΥΠΕΔΥΦΚΑ: Δύο ιατροί συνταγογράφησαν το 11% της ετήσιας δαπάνης για σκευάσματα ειδικής διατροφής

Δημοσίευτηκε : Δευ, 24/07/2017

Δύο ιατροί διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

ΕΟΠΥΥ: Σκευάσματα ειδικής διατροφής

Επιδημία εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλοπροαίρετα το γεγονός ότι οι «πρωταθλητές» γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής προέρχονται από πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο ιατροί διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της περιοχής φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά.

Οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» κυρίως λόγω φαρμακευτικής αγωγής ενώ φαίνεται να επιμένουν στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος. Από τους ελέγχους δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις.

Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν  απο ελεγκτές ιατρούς.

Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλό χρηματικό πρόστιμο αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους.

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει στα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολίκή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για για να σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκ ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1500 ιατροί –διευθυντές κλινικών κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.00 το μήνα.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του ΕΟΠΥΥ προφανώς υπάρχουν εταιρείες – υπόγεια που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε.

Είναι ενεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή που μέχρει πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα πλεόν ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Άλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια) με τιμή 230 ευρώ πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ έπεσε στα 51,00ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκ. ευρώ ετησίως.  

Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση

 

 


Ακολουθήστε μας

Εγγραφή στο newsletter